Avklarade 28 v Nu går vi in i v 29


Bebis:

Grattis – nu är du i tredje trimestern och officiellt höggravid! Barnets huvud börjar få de rätta proportionerna i förhållande till resten av kroppen. Det producerar fett under huden som används som energikälla och har en isolerande funktion.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.

Mamman:

Du som är gravid känner förmodligen ett tryck på magen och mellangärdet nu. Du kan också ha problem med att äta en stor måltid, därför att din livmoder växer och tar upp mer plats. Halsbränna är inte ovanligt från och med nu och framåt. Små måltider ofta är ett bra råd.

Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck.

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

Mina kommentarer:

Asså…nu börjar det bli lite jobbigt

Svårt att andas, hemsk ischias, halsbränna så frätande att jag spottar blod

Foglossningen börjar ta i och ligamenten i sidorna rister och sliter i kroppen och allt detta särskilt om nätterna

Sömnbrist och en oerhört förlamande trötthet har infunnit sig

Detta oroar mig lite för hur det skall bli när bebis äntligen kommer, hur skall man orka om man inte får den vila man behöver nu?!

Trots detta….så är jag så oerhört glad över att få gå igenom detta ännu en gång i mitt liv

Vill bara säga det så ingen tror något annat, men man måste ju få gnälla lite också…

Längtar tills bebis kommer nu & hoppas verkligen att tiden rusar iväg nu

Katja

3 thoughts on “Avklarade 28 v Nu går vi in i v 29

  1. Tiden minskar galet fort =D Var ju nyss som man fick veta att man var gravid liksom?! =) Ja jag vet inte var tiden tagit vägen =P

    Jadå nu mår jag bra =) Ska sova alldeles strax så blir det ännu bättre =P Ögonen börjar svida av trötthet =D

    Kram!

  2. Gnäll på du, de får man när man är gravid 😀
    BVC tanten sa att om man ammar så sätter de igång nån hormon som hette oxy-nånting som gör att man klarar av att vara vaken, finns även som nässpray som du kan få utskriven av bvc, de fick jag när mjölken inte räckte till för de sätter igång mjölken också. Vilka komplicerade otroliga människor vi kvinnor är ändå 🙂
    Äre jobbigt på nätterna å ni vill sova så vet du vart jag bor, bara att skicka hit bebben 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s